Foto: Anna Demianenko

Bezoek met tabletklas Leerpunt aan de bib

Praktijk
Minimum aantal deelnemers: 
5
Maximum aantal deelnemers: 
15

De Bibliotheek van Eeklo is er voor inwoners van Eeklo en omstreken. Hun aanbod bestaat uit kranten, tijdschriften, boeken, dvd’s, luisterboeken, strips,… Iedereen mag naar de bib komen om alles in te kijken. Om zaken uit te lenen, dien je lid te zijn van de bib maar dit is gratis. Wie lid is, kan gratis gebruik maken van de computers (Internet en Open Office). Ze organiseren ook regelmatig activiteiten (voorleesuurtje, breicafé, lezingen, workshops voor kinderen…).

In dit project gaan cursisten die de tabletopleiding volgen van Leerpunt verder aan de slag met hun tablet in de bibliotheek. Op deze manier maken ze ook kennis met de bib. De cursisten tabletopleiding komen naar de bib, en krijgen korte uitleg over de werking van de bibliotheek. Daarna krijgen ze een introductie over het gebruik van de catalogus waarbij iedereen mee-oefent op de eigen tablet. Afhankelijk van het niveau van de groep komen er ook extra opdrachten aan bod en worden er qr-codes gescand.

Stap 1: Voorbereiding

Datum met de lesgever afspreken en de sessie inhoudelijk voorbereiden. Je kan een vragenlijst op papier of in Socrative aanmaken met  eventueel qr-codes.

Stap 2: Uitvoering

De groep krijgt uitleg over de bibliotheek. Weinigen onder hen zijn vertrouwd met het aanbod van de bib, dus dit is echt een meerwaarde voor het doelpubliek.  Vervolgens is er een introductie over hoe je kan aanmelden op de wifi en over het gebruik van de catalogus. De lesgever van Leerpunt en de bibliotheekmedewerker helpen bij het inoefenen. Bij groepen die al vrij vlot met de tablet werken, volgt daarna een vragenlijst en gaat men per twee de vragen in de bibliotheek oplossen.

Stap 3: Nazorg

In latere lessen beantwoordt de lesgever van Leerpunt bijkomende vragen van de cursisten over de uitstap naar de bibliotheek.

Infrastructuur: wifi. (cursisten brengen hun eigen tablet mee)

Educatief materiaal: handleiding gebruik catalogus

Tijdsbesteding:

  • voorbereiding: 4 tot 8 uur bij eerste keer (later maximum 1 uur)
  • uitvoering: 4 uur

Aantal deelnemers:

  • minimum: 5 deelnemers
  • maximum: 15 deelnemers

Werken mee aan dit initiatief