Ondersteuningsnetwerken voor begeleiders

Artikel

Begeleiders van kwetsbare doelgroepen hebben nauw contact met kwetsbare digitale profielen. Sommige begeleiders hebben echter zelf weinig digitale kennis en vaardigheden. Inspireer daarom lokale onderwijsactoren, verenigingen, sociale- en jeugdorganisaties op vlak van digitale media.

Tips

  • Voorzie opleiding voor begeleiders van kwetsbare doelgroepen.
  • Vorm lokale netwerken waar kennis, methodieken en tools worden uitgewisseld.
  • Maak gebruik van bestaande info. Neem een kijkje op mediawijs.be en medianest.be.


Inspirerende goede praktijken

Het doel van het project 'Computerestafette' is een veilige plek en warme menselijke hulp voorzien om mensen die nog niet met computer of tablet werken over de eerste drempel te helpen. In samenwerking met een OCMW, bibliotheek gemeente of andere organisatie wordt er een oefenplek voorzien waar vrijwillige begeleiders en lesgevers absolute beginners helpen om hun eerste stappen in de wereld van computer en/of tablet te zetten. Elk project draait rond een ploeg van vrijwilligers waarvoor Vormingplus Antwerpen een specifieke opleiding en materiaal heeft ontwikkeld.

Meer weten over dit project? Bekijk hier de praktijkfiche.
 

De Antwerpse bibliotheken hebben een werkgroep mediawijsheid waarbinnen ze informatie en tools uitwisselen rond mediawijsheid. Op deze manier inspireren de bibliotheken elkaar om vernieuwend te werken en verkennen ze gezamenlijk mogelijke digitale pistes. Hanne Deckers licht in dit filmpje hun werking toe.