Kwaliteitsvolle toegang voor iedereen

Artikel

Betaalbare en kwaliteitsvolle toegang op vlak van hardware en internet blijft belangrijk voor een inclusief digitaal beleid. Ook toegang thuis is en blijft een streefdoel.

Tips

 • Werk een opleidingstraject uit waar kwetsbare groepen op het einde van het traject infrastructuur krijgen.
 • Zorg voor openbare computerruimtes met kwalitatieve begeleiding in een sociale dienst of organisatie, een school of een bibliotheek.
 • Registreer jouw lokale openbare computerruimte(s) op www.e-inclusie.be.


 

Inspirerende goede praktijken
 

 • Getuigenis Rita Lenaerts (SPK) over 'Een openbare computerruimte organiseren: Digidak'

  Digidak zet al sinds jaar en dag in op kwaliteitsvolle openbare computerruimtes. Ze realiseren dit door een uitgebreid netwerk in de gemeente op poten te zetten en een gedegen opleiding te voorzien voor de begeleiders in hun openbare computerruimtes. Rita Lenaerts van Digidak licht in deze getuigenis toe hoe een Digidak-werking tot stand komt en hoe zij deze vanuit SPK ondersteunen.

   
 • Getuigenis Dirk Christiaansen (Centrum Kauwenberg) over 'Een plek voor @'

  Centrum Kauwenberg wil met 'een plek voor @' een ruimte voorzien waar mensen in armoede de kans krijgen om met digitale media in contact te komen. In deze getuigenis geeft hij aan waar je rekening mee moet houden als je een werking opzet voor mensen in kansarmoede en hoe je een veilige omgeving voor hen creëert.

   
 • Getuigenis Birgit Van Noten (Bibliotheek Geraardsbergen) over 'Toegang en opleiding voor kwetsbare ouders'

  De bibliotheek van Geraardsbergen richtte samen met Leerpunt en het OCMW een kennismakingscursus computer en internet  'Media ouder worden' in om ouders digitaal vaardig en mediawijzer te maken. Na afloop kregen de ouders de laptop ook mee naar huis.

  Meer weten? Lees hier de praktijkfiche over het project